Reciclarea hârtiei

12087999_698093936959439_3585894544378863499_nDupă ce este colectată, hârtia trece prin mai multe etape ample de reciclare:

Sortarea
Pentru o reciclare corectă, hârtia nu trebuie amestecată cu alte gunoaie menajere, cu plastic, metal, sticlă sau mâncare.

Colectarea şi transportul
Hârtia trebuie aruncată în containerele de colectare corecte, dusă la un centru ce se ocupă cu reciclarea ei sau poate fi ridicată direct de la firme sau de acasă de către colectorii particulari. Ea este transportată ulterior la fabrica de hârtie pentru începerea procesului propriu-zis de creare a hârtiei reciclate.

Stocare
La fabrică ea este sortată în funcţie de tipul hârtiei. Spre exemplu, hârtia de ziar este separată de restul hârtiei pentru că din ea se obţine alt tip de produse din hârtie reciclată.

Re-pulpare şi cernere
Hârtia ajunge într-o cuvă plină cu apă şi chimicale. Ea este mărunţită şi apoi amestecul este încălzit pentru ca fibrele de celuloză să se separe mai repede. La sfârşit, hârtia veche devine un amestec vâscos numit pulpă. Acest amestec este trecut printr-o sită pentru a se scăpa de plastic, lipici şi alte impurităţi.

Curăţare
Pulpa se curăţă prin agitarea ei în cilindri în formă de con, prin care se scapă de impurităţile care nu au dispărut după procesul de cernere.

Spălare
Câteodată pulpa trebuie să treacă printr-un proces de spălare, pentru a fi curăţată de cerneală şi reziduuri de lipici şi alţi adezivi. Particulele mai mici de cerneală sunt scoase cu apă. Cele mai mari sunt scoase cu bule de aer, printr-un proces numit flotaţie. Flotaţia presupune injectarea de aer şi a unor chimicale, numite tenside, în pulpă. Tensidele forţează reziduurile de cerneală şi adezivi să se lipească de bulele de aer şi să se ridice la suprafaţa amestecului. Spuma rezultată este dată la o parte, rămânând doar pulpa curată.

Rafinare, înălbire şi decolorare
Pulpa este bătută pentru a face fibrele reciclate să se umfle şi pentru a le separa şi a nu crea ghemotoace. Tot acum sunt folosiţi şi decoloranţi pentru a distruge orice urmă de vopseluri pre-existente. Dacă se vrea ca hârtia reciclată să fie albă, se foloseşte oxigen.

Crearea hârtiei
Fibra reciclată poate fi folosită individual sau îi mai poate fi adăugată fibră virgină. Pulpei i se adaugă apă şi alte chimicale pentru a o face cât mai apoasă. Aceasta intră în aparatul de făcut hârtie, unde amestecul se pulverizează pe o suprafaţă mare plană, de unde apa începe să se usuce şi fibrele să se închege. Ulterior, el trece prin nişte prese care scot şi mai multă apă din el şi apoi prin nişte role rotative încinse care usucă hârtia. Hârtia se strânge în role şi se scoate din maşina de făcut hârtie. Ea poate fi tăiată în role mai mici sau în coli şi este dusă mai departe spre a fi printatş sau transformată în plicuri, pungi de hârtie sau cutii.